Гумова бруківка має ряд переваг над звичайним покриттям, які використовуються для створення доріжок та майданчиків.

  • менша вага – у  1.5-2 рази
  • менше ковзає
  • не накопичує воду на поверхні
  • еластична – запобігає травмам
  • може розтягуватись і стискатись, що робить її більш надійною при низьких чи високих температурах
  • не б’ється і не колеться при механічних впливах
  • просте укладання

— Тільки переїхали в нове подвір’я, задумався, чим його застелити, — розповідає 43-річний Дмитро Цушко з міста Кам’янка-Бузька Львівської області. — Старе було покрите бетонною бруківкою на піщаній подушці.
Традиційна бруківка чоловіка не влаштовувала.

— Крізь неї постійно проростали бур’яни, — каже. — У дощ чи сніг плитка ставала слизькою, легко посковзнутися. Маю трьох дітей. Вони постійно падали, ходили в синяках із обдертими колінами. Шумоізоляції немає. Як малі грали в м’яча, то аж голова гуділа від постійного гупання. Якщо падає щось важке — плитка надщерблюється. Думав застелити асфальтом, але він із часом тріскається, влітку смердить. Та і падати на нього боляче. Те саме із бетонною стяжкою.

Чоловік обрав гумову бруківку. Зовні схожа на традиційну бетонну. Її виготовляють із гумової крихти, склеєної поліуретаном. Є різної товщини, форми і кольору.

— Поверхня ідеальна будь-якої пори року, — говорить Дмитро Цушко. — Не має запаху, не просідає. Взимку не слизька. Щоби підсковзнутися, треба постаратись. Улітку м’яка, можна падати без страху обдертися.

Гумову бруківку виготовляють товщиною від 1,5 до 4 см. Тоншу кладуть на бетонну основу. У пішохідній зоні вона має бути 5–7 см, на дорозі для автомобіля — 10–12. У місцях більшого навантаження, під коліями автівки чи трактора в бетон вмуровують металеву сітку.

— Бетонну основу слід заливати ретельно, — каже чоловік. — Має бути нахил для стоку води, жодних горбиків. Як застигне, застелити плиткою. Це можна робити і самому, бо гумова бруківка легша за бетонну. Її можна різати ножем.

Плитки скріплюють між собою замками або поліуретановим клеєм.

— Можна і не скріплювати, — говорить Цушко. — Тоді простіше міняти при пошкодженні.
Товщу гумову бруківку часто кладуть на утрамбовану піщану основу. Склеювати не обов’язково.

— Доглядати за гумовою плиткою легко, — розповідає Дмитро Цушко. — Кольорова бетонна вицвітає, у щілини набивається бруд. А цю достатньо просто помити зі шланга.
“Квадрат” гумової бруківки товщиною 1,5 см коштує від 365 грн, завтовшки 4 см — від 650 грн. Кольорова дорожча за чорну.

Джерело gazeta.ua