На Івано-Франківщині проходить поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський. Під час ремонту в селі Гвіздець під шаром асфальту виявили сотні метрів старовинної австрійської бруківки.
Нагадаємо, автомобільна дорога Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський проходить територією Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Вона є однією з основних транспортних артерій у західному регіоні України. Найбільш значний вантажний і пасажирський потік спостерігається в літній період. Це пов’язано з автотуризмом у районі Карпат.
Відповідно до проєкту дорожники проводили фрезерування зношеного асфальтобетонного покриття. Під шаром асфальту виявили старовинну бруківку. Тепер її демонтують.

У селищі Гвіздець під шаром асфальту виявили сотні метрів старовинної бруківки ФОТО - PRAVDA.IF.UA: Новини твого міста

 

 

“Наша команда спеціально зняла шар старого асфальту, щоб провести демонтаж. Бруківка буде передана місцевій громаді. Там уже є плани щодо використання і збереження цієї пам’ятки. Паралельно ми промиваємо древній каналізаційний колектор, який служив вже понад 100 років і служитиме стільки ж!”, – каже власник ПБС.

Після демонтажу бруківки підсилять дорожню основу та влаштують два шари асфальтобетону. По завершенню робіт нанесуть дорожню розмітку.
Тільки невелика частина демонтованої бруківки добре збереглася, а більша частина, виглядає, як звичайний тесаний камінь. Втім усю бруківку демонтують, складуть акт і передадуть на баланс селищній раді.

“Селищна рада пропонує використати її на облаштування території об’єктів соціально-культурних і освітянських закладів Гвіздця та прилеглих до дороги площ і скверів!”, – розповів начальник служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак.