Пластикова тротуарна плитка, яку навчились робити в Одесі з неліквідних матеріалів, вже дійшла до практичного використання. Такою плиткою облаштували майданчик у дворах будинків 52, 52/2, 52/1 по вулиці Шишкіна. Особливістю цієї пластикової бруківки є те, що вона виготовлена з матеріалу, який не підлягає переробці. Це саме той випадок, коли сміття може прислужитись людям, замість забруднювати навколишнє середовище.

дитячий майданчик пластиковою бруківкою

Технологією використання неліквідного пластика (ПЕТ-пляшок і одноразового посуду) займаються одесити з “Дорогоцінний пластик. Precious plastic Ukraine” в рамках проекту ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» (EMBLAS-Plus) «НЕЛІКВІДНИЙ ПЛАСТИК – НОВЕ ЖИТТЯ У БРУКІВЦІ» за фінансування Євросоюзу.

пластикова бруківка

 

Євген Хлєбніков спільно з командою ентузіастів перетворює гори одноразового посуду і пластикових відходів в корисні предмети побуту та інтер’єру.

Євген Хлєбніков

Я бачу проблему дворів, і я пофотографував місця, які потребують замощення тротуарною плиткою.
Тут на цьому місці була земля, і під час дощу утворювались калюжі, тому в сиру погоду дітям було не комфортно кататися на цих гойдалках.
Зараз майданчик чистий – спокійно можна гойдатися.

діти на гойдалках

Упаковка від йогуртів, контейнери для посуду і тортів – протягом декількох років винахідник збирав найрізноманітніші види пластмаси.
Частину приносили люди в майстерню, частину назбирали активісти під час різних суботників.

Ось тут десь 150 кг. Якщо уявити, скільки це одноразового посуду – це ж величезні гори. Тобто він об’ємний, його довго потрібно сортувати, він складно дробитися, перетворюється в пухнасті клапті, і його потім важко плавити.
Але ми це робимо. Ми розуміємо, що це хороша альтернатива захороненню на полігонах або спалюванню.

Варто зазначити, що пластик, який використовували для виготовлення цієї плитки, ніде в Україні не переробляється – він вважається неліквідним.
Однак у своїй майстерні винахіднику вдалося переробити такі відходи. На виготовлення 108 пластмасових плиток пішло 3 тижні.

пластикова тротуарна плитка

Упаковка від чіпсів металізована, її ніхто не переробляє.
У нас вийшло. Ми перевірили, що це нормально, що вона не впливає на якість плитки в гіршу сторону. Вона перемішується і виходить дуже міцна монолітна маса.

За прогнозами Євгена пластмасова бруківка має прослужити не менше 10 років, адже пластмаса не боїться вологи – в цьому її перевага.

Хлєбніков на гойдалці

Сьогодні пластиком можна замінити дерево і метал. З нього роблять барні стійки лавки і столи, вішалки, підставки для мобільних телефонів, світильники, музичні інструменти, дуже багато всякого обладнання – різні речі, які повинні бути довговічними і не боятися вологи. В цьому перевага пластику – його зручно мити і він не розбухає, не псується від вологого середовища.

На пластикових упаковках, зазвичай, є умовні позначки. Наприклад, якщо перевернути пляшку для води, то там можна побачити маркування. Воно підкаже, який пластик підлягає переробці, а який ні.

маркування на платиковій пляшці PET

Весь пластик зберігайте в чистому сухому вигляді. Для початку потрібно не викидати пластик, тому що викинувши пластик, він буде довго лежати на полігоні, невідомо як себе вести для навколишнього середовища. Приносьте на переробку весь пластик, і в процесі ви самі навчитеся, самі зрозумієте, який пластик, чим відрізняється.

Пластмаси стає з кожним днем ​​все більше і більше, і є ризик що в майбутньому наша планета в ній потоне – ділиться міркуваннями Євген Хлєбніков.
Саме ця думка і спонукала винахідника дарувати відходів нове життя.

до і після ремонту

Читайте також про те, як на Вінничині сміття переробляють на тротуарну плитку.