У Чернігові днями відновили роботи на території нижньої частини Валу. Про це повідомили в пресслужбі Чернігівської міської ради. Капітальний ремонт цієї території розпочато ще у 2019 році.

 

«Всі роботи продовжують виконувати згідно з проєктом. Змін практично не відбулося. Хоча дещо змінився напрямок доріжок, у зв’язку з тим, що демонтували Дворянське зібрання. Також не буде дитячого майданчику на тому місці, де планувалося. Саме на місці Дворянського зібрання ми плануємо розмістити не просто дитмайданчик, а велике дитяче містечко. Ці роботи – на перспективу, тобто їх виконуватимуть не в цьому році, оскільки необхідний час для ущільнення ґрунту. Але відповідний проєкт вже розробляють», – розповів начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Ярослав Куц.

 

Наразі працівники підрядної організації вже проклали електромережі для ліхтарів, комунікації для автополиву газонів. Також почали встановлювати бортовий камінь та облаштовувати пішохідні доріжки. Спочатку укладають бетонну подушку, яка має кілька шарів, а вже потім замостять тротуарну плитку. На окремих ділянках проводяться роботи з обрізки засохлих гілок на деревах, облаштування газонів.

 

Плануються роботи з відновлення існуючого фонтану, який буде з персонажами однієї з дитячих казок відомого письменника Михайла Коцюбинського про двох цапків. Адже парк на Валу названий саме на його честь.

Усі заплановані роботи на цьому об’єкті планується завершити на початку червня. Загальна їх вартість майже не збільшилася. Хоча, за словами Ярослава Куца, треба враховувати інфляційні процеси, адже за два роки кілька разів підвищувалася мінімальна заробітна плата й зросла вартість матеріалів.

Нагадаємо, всі роботи на даній території проводить переможець тендеру ТОВ «УТБ-Інжинірінг». Вони запропонували відремонтувати парк за 65 мільйонів гривень. Частину коштів (30 мільйонів гривень) вже витратили у 2019 році, коли проводився ремонт першої ділянки нижньої частини Валу. Зокрема, там оновили доріжки, лави, газони, зробили автополив, а також два види освітлення – звичайне і ґрунтове. Минулого ж року на майданчику при вході на Вал встановили скульптурні групи. Крім того, було знесено багаторічну недобудову готельно-туристичного комплексу «Дворянське зібрання», яка на Валу стояла з 2006 року.