У Житомирі на даний час проходить реконструкція ботанічного саду Поліського національного університету. Реконструкція передбачає ремонт вхідної частини та центральної алеї. Вартість робіт складає понад 3 млн грн.

Ботанічний сад реконструюють, але вхід і далі буде обмеженим
Як розповіла директорки департаменту регіонального розвитку Інна Хоменко, роботи планують завершити наступного року.

“Капітальний ремонт розрахований на два роки, тому що не вистачає фінансування на поточний рік, щоб завершити роботи у повному обсязі. Цього року ми витратимо 1 мільйон 200 тисяч гривень разом із проєктуванням”,- повідомила Інна Хоменко.

 

Два роки тому в ботанічному саду здійснили благоустрій водойм.

 

“З екологічного фонду виділені кошти для реконструкції вже партерної частини ботанічного саду, щоб вже продовжити ті роботи, які починалися у попередні роки. Сподіваємося, що ми хоча б центральну частину зможемо привести до відповідного естетичного стану”,- розповів ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

У Житомирі триває реконструкція ботанічного саду Поліського національного університету

Наразі в ботанічний сад обмежили вільний доступ через акти вандалізму. Тому наразі проводять лише групові екскурсії: Якщо буде виділено додаткове фінансування на встановлення відеоспостереження та охорону, тоді ботанічний сад буде відчинено для всіх охочих.

“Проникають з різних місць, знищують огороджувальні конструкції, рослинність, виламують саджанці, дерева, трав`янисту рослинність. Будемо знову звертатися до міської ради. Якщо ми хочемо, щоб сад був більш доступним, нам потрібна підтримка для забезпечення надійної охорони”,- повідомив ректор.

На даний час працівники будівельної організації встановлюють бордюри та здійснюють підготовчі роботи для замощення тротуарної плитки.
Нагадаємо, що ботанічний сад Поліського національного університету має загальнодержавне значення. Він був створений у 1933 році в навчальних цілях як науково-дослідна база. Науковці тут проводять дослідження теоретичних та практичних аспектів акліматизації плодових, кормових та декоративних рослин. Колекція ботанічного саду налічує близько 200 видів кущів і дерев та 750 видів трав’янистих рослин.