У Запоріжжі майже закінчили реконструкцію Правобережного пляжу і площі біля нього. Зараз там вже завершують останні роботи, але основна частина пляжу вже кардинально змінилася. Vgorode вирішив перевірити, чи правда цю зону відпочинку тепер можна назвати райським куточком Запоріжжя.

бруківка Правобережного пляжу

Територія, дійсно, дуже сильно змінилася. Тепер це місце можна навіть називати повноцінною Правобережною набережною. Навіть в обід у будній день тут вже зібралося дуже багато людей. І всі у захваті: дорослі сидять на лавочках і відпочивають, пенсіонери фотографуються на оглядових майданчиках, а діти гасають на велосипедах і вже навіть хлюпочуться у воді. Городянам явно сподобалася ця зона відпочинку.

Почнемо по-порядку. Що одразу кидається в очі, коли потрапляєш на площу біля Правобережного пляжу з боку греблі, – великий простір. Тут облаштували гарні клумби, поставили багато акуратних крамничок, пристойні урни. Раніше це місце виглядало, як пустир з розбитою плиткою. Зараз же приємно глянути.

Кидаються в око “іншопланетні” ліхтарі з сонячними панелями, які встановили уздовж паркану на Правобережному пляжі. Їх видно навіть з іншого берега. Завдяки цим батареям вечорами повинен освітлюватися весь парк.

ліхтарі з сонячними панелями

Змінився і сам парканчик. Раніше він був пофарбований у кольори нашого прапора, але місцями був іржавим і з розбитим фундаментом. Зараз же і паркан зміцнили, і всі провали на доріжці прибрали. Тепер замість розбитих плит – бруківка. Зробили кілька лівневок, завдяки яким на доріжках не повинна збиратися вода.

А ще на площі зробили гарні оглядові майданчики. І йдеться не про те велике коло, яке розділяє правий пляж від лівого. Тепер є декілька нових оглядових майданчиків, невеликих, але з симпатичним видом.

Врахували під час реконструкції і потреби людей з обмеженими можливостями – біля другого спуску на пляж облаштували спеціальний ліфт. Правда, як ним користуватися – поки питання відкрите. На табличці написано, що ліфт працює з 9 ранку до 6 вечора і що для виклику працівника потрібно зателефонувати за якимось номером. Ось тільки номер телефону поки не написали. Сподіваємося, цей момент ще владнають, адже людям з інвалідністю спуститися до води тут буде вкрай складно – сходинок дуже багато, і великий перепад висот. Але треба нагадати – на Правобережному пляжі є частина, яку реконструювали в минулому році: там є пандус.

спеціальний ліфт для людей з обмеженими можливостями

Тепер на Правобережний пляж зможуть приїжджати велосипедисти і не боятися, що доведеться тягнути свого двоколісного друга по сходах на пісок. Зверху тут облаштували парковку для велосипедів: потрібно лише брати з собою спеціальний замок.

Тепер спустимося вниз і подивимося, що нового з’явилося безпосередньо на пляжі. Зміни видно неозброєним поглядом. Там поклали плитку по зовнішній частині пляжу і до води.

І хоч не всі городяни від цього нововведення в захваті, аргументуючи невдоволення тим, що тепер менше місця на піску, але логіка в цьому рішенні таки є. Тепер буде набагато зручніше перевдягатися, адже роздягальні знаходяться на НЕ піску, а на плитці. Також можна буде нормально помитися від піску, адже поруч з роздягальнями поставили душ, місце, де миють ноги, і питний фонтанчик. Щоправда, ніде не написано, що вода питна, тому краще таки не ризикувати.

Поставили на пляжі і нові навіси, багато роздягалень, місце для рятувальника.

Змінився і майданчик між правим і лівим пляжами. Це місце популярне серед парочок: закохані вечорами цілувалися на цьому оглядовому майданчику, милуючись ДніпроГЕСом. Треба зазначити, комфортним це дозвілля назвати було складно: внизу були зарості, зліва стояли сміттєві баки, а майданчик був напівпорожнім. Зараз же баки прибрали, зробили гарні доріжки, покосили траву, поставили лавочки.

Також змінилася сторона Правобережного пляжу, де реконструкція була в минулому році. По-перше, там теж поставили нові крани для миття ніг, душ і фонтанчик. Всі вони працюють і виглядають більш сучасно, ніж раніше.
Там теж встановили ліхтарі з сонячними батареями. І найприємніша новинка – за лавочками посадили саджанці дерев.

сторона Правобережного пляжу

Пляж з лівого боку за рік практично не змінився. На щастя, городяни нічого не зламали: навіть тренажери ще функціонують.
Однак ми помітили, що вхід на хвилеріз чомусь закрили. Там поставили таблички, що не можна ловити рибу, і попередження про змій.

Загалом, можна зробити висновок, що ця реконструкція вдалася. Її можна сміливо вписувати в перелік топових змін в Запоріжжі за останні 10 років. Тепер на цей пляж не соромно не те, що самим прийти, але і не гріх туристам показати. Вийшла повноцінна набережна правого берега. Причому, вона нічим не гірша за ту, що на лівому березі. Хіба що кафе і супермаркетів поблизу немає. З незрозумілих нюансів ми помітили тільки плутанину з ліфтом для людей з інвалідністю, але її нескладно виправити.

Тепер сподіваємося, що місцеві жителі не зіпсують цей цивілізований пляж, а комунальні служби не перестануть за ним доглядати.

Джерело: https://zp.vgorode.ua/news/dosuh_y_eda/a1118813-lift-dush-i-veloparkovki-kak-izmenilsja-pravoberezhnyj-pljazh-posle-rekonstruktsii-foto