Пресслужба компанії «A Development» розповіла про завершення першої черги реновації Арсенальної площі. Відкрито для відвідування громадський простір біля столичного метро «Арсенальна».

Нагадаємо, територія біля цієї станції метрополітену є важливою локацією міста, де щодня перебувають тисячі людей. Однак вона вже не відповідала сучасним тенденціям. Тому виникла необхідність її оновити й адаптувати до нових вимог. Замовником реконструкції Арсенальної площі була Печерська районна державна адміністрація. Фінансування проєкту здійснювалось коштом інвесторів.

“Оскільки “Арсенал” разом із колишньою Військовою комендатурою та Микільською брамою є частиною Київської фортеці, відновлювати ці будівлі та залишити площу перед метро “Арсенальна” у занедбаному стані ми не уявляли можливим. Сумарні інвестиції I черги реновації площі склали 22 млн грн. Бюджетні кошти на цей проєкт не були витрачені”, – прокоментував засновник «A Development» Олексій Баранов.

 


На площі стару бруківку замінили на німецький клінкер, потурбувалися про нові лави та енергоощадне освітлення. Завдяки реконструкції громадський простір став доступним для маломобільних людей. Також, проєктом передбачено, встановлення лабрадориту на входах у підземний перехід. Завдяки цьому рішенню поверхня мала б бути менш ковзкою.
Окрім того, відреставрували Микільську браму Київської фортеці та прилеглу до неї територію. Далі планують відновити будівлю Військової комендатури – вона стане продовженням проєкту «A-Station». Цей проєкт передбачає «наділення старих споруд новими функціями». Також у планах за вестибюлем станції, де зараз пустир, мають збудувати новий фонтан, який запроєктували зі світлом і звуком.
На початку проведення робіт, активісти звернули увагу на видалення щонайменше 12 дерев на Арсенальній площі. Проте в компанії «A Development» запевняють, що тільки замінили алергійні та аварійні старі тополі. Однак, містяни не задоволені. Бо нові саджанці дубів та берізок даватимуть таку ж тінь лише через 20 років.
Слід зазначити, що на цьогорічному Громадському бюджеті переміг проєкт з облаштування регульованого наземного переходу на перехресті біля «Арсенальної» (через вулицю Грушевського). На реалізацію цього проєкту планують витратити 498 тисяч гривень.